Sade Limonlu Bör Kompoze (Beurre
Composè)
Malzemeleri (250 g için)
225 g tereyağı, (butter)
1 çay bardağı (100 ml) limon suyu, (1/2 water glass lemon juice)
½ çay
kaşığı tuz (1/2 tea spoon salt)
½ çay kaşığı beyaz biber, (1/2 tea spoon white peper)
bir tabaka yağlı kağıt vb. (oiled kitchen paper)
İŞLEM BASAMAKLARI:
1- Tereyağı ısıtılmadan, ezilerek dövülerek yumuşatılır,
çırpma teli ile çırpılarak kabartılır,
2- Limon suyu, tuz, beyaz biber konulup, tekrar çırpılır,
3- Şekil verilecek duruma getirilip, yağlı kağıda sarılarak
(çok iyi, eşit kalınlıkta ve düzgün rulo halinde) sarılarak şekillendirilir,
4- Uzun süre bekletilecekse derin dondurucuda, kısa süre
bekletilecekse buzdolabında saklanır,
5- Tereyağı bıçağı veya şekillendirici bıçakla kesilip
kullanılır.
Not: Çeşitli ilavelerle türetilebilir.
Kullanıldığı Yerler :
Izgara etler, sebzeler, balıklar,
yumurtalar kanepeler.
Ançuezli Bör Dançoaz (Beurre
d’anchois)
Hazırlanan 250 g lık bör komponzeye 150 g ançuez filetosu
ince kıyılarak eklenir.(ancuez flet very small cuting) Yukarıdaki gibi hazırlanarak saklanır.
Kullanıldığı Yerler :
Izgara balıklarla kullanılır.
Mayonez ve Karabiberli Bör Metrdötel
(Beurre maitre d’hotel)
Hazırlanan 250 g lık bör kompozeye 75 g çok ince kıyılmış
(very small cuting parsley) maydonoz ve ½ çay kaşığı beyaz biber (1/2 tea spoon white peper) eklenerek hazırlanır. En çok bu şekli kullanılır
ve bu isimle bilinir.
Kullanıldığı Yerler :
Izgara etler, haşlama sebzeler,
balıklar, yumurtalar vb kullanılır
Dereotlu Bör Danets (Beurre d’anetis)
Hazırlanan 250 g lık bör kompozeye 50 g çok ince kıyılmış
(dill) dereotu eklenerek hazırlanır.
Kullanıldığı Yerler: Soğuk ordövr tabağında peynirlerin
yanında dilim halinde ve
kanepelerde vb yerlerde kullanılır.
Sarımsaklı Bör Dayal (Beurre d’ail)
Hazırlanan 250 g lık bör kompozeye 100 g çok ince kıyılmış,
macun haline getirilmiş,
sarımsak (garlic) eklenerek hazırlanır.
Kullanıldığı Yerler:
Izgara etler, balıklar ve kanepelerde kullanılır
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder