Translate

1 Haziran 2013 Cumartesi

temel beyaz sos (Beshamel, aurore,chantilly,nantua,morney souces.) turkish and english receipts



 Beşamel sos

5 Litre sos için Standart ölçü:
300-400 g tereyağı (butter) veya margarin ,400 g elenmiş un (powder) , 5 Litre Süt (milk), 1 çay kaşığı muskat cevizi rendesi (tea spoon muscat walnut)
1 orta boy soğanla hazırlanmış Garnished Onion (defneli karanfilli soğan), 1 Yemek kaşığı tuz  (1 table spoon salt)
½ çay kaşığı beyaz biber, (1/2 tea spoon white peper)



İŞLEM BASAMAKLARI


1-Tereyağı kalın dipli bir tencerede eritilir. Yeni elenmiş ve havalandırılmış un eklenir.
Sarartılmadan üç dakika kadar karıştırılarak kavrulması sağlanır.
2-Ocaktan alınır 5-10 dakika kadar soğutulur. Soğutulmazsa sosun dibi tutar.
3-Tekrar ocağa alınır soğuk süt eklenir ve hızla karıştırılır. Garnished Onion (defneli
karanfilli soğan), tuz, muskat rendesi, beyaz biber eklenir.
4-Karıştırılarak hafif ateşte 15 dakika kadar kaynatılır. Dibinin tutmamasına dikkat
edilmelidir. Ocaktan alınır.
5-Garnished Onion (defneli karanfilli soğan) çıkartılır. Sos pütürlü ise süzülebilir.
6-Sosun kıvamını koyu buluyorsanız süt ekleyerek kaynatınız. Sulu ise biraz daha
yoğunlaşana kadar kaynatabilirsiniz. Kaşığın ters tarafına 4-5 milimetrelik kalınlıkta
sıvanıyorsa normal kıvama gelmiş demektir. İstenilen yerde kullanılabilir.



Sos Oror (Sauce Aurore)


Beşamel sos hazırlanırken, un kavrulduktan sonra (sosun miktarına göre değişebilir)
1–2 çorba kaşığı domates salçası eklenir.Salça miktarı sosun miktarına göre değişebilir.
Diğer işlemler aynı şekilde yapılır.
(Add 1-2 table spoon tomato paste After powder. Is done in the same way as other transactions.)
Kullanıldığı Yerler: Yumurta çeşitleri, kümes hayvanları, uykuluk vb yerlerde
kullanılır.

Sos Şantili (Sos Chantilly)

Koyu kıvamlı hazırlanmış bir ölçek sos beşamele iki ölçek (çırpılarak köpürtülmüş)
krema eklenerek karıştırılır hazırlanır.

A scale viscous sauce milk bechamel cream mixed with the two prepared the scale (cellular flapping).

Kullanıldığı Yerler: Kümes hayvanları ve diğer beyaz etlerle kullanılır.

Sos Nantu (Sos Nantua)

Bir su bardağı kadar beşamel sosa 6-7 damla kanyak veya brandy, ½ su bardağı krema
eklenir, karıştırılır. Yarım su bardağını dolduracak şekilde ezilmiş kereviz, ince doğranmış
karides veya yengeç eti eklenerek hazırlanır.

As much as a cup of bechamel sauce 6-7 drops of cognac or brandy, ½ Cup heavy cream is added to the mix. Half a glass of water to fill the crushed celery, finely chopped shrimp or crab meat is prepared by adding.

Kullanıldığı Yerler: Yumurtalar, balıklar, kabuklu deniz ve su ürünlerinde kullanılır.

 Sos Morney (Sos morney)

Beşamel sosun içerisine 1/3 kadar rendelenmiş eski kaşar peynir veya permasan
peyniri, acı toz biber (az miktarda) eklenip karıştırılmasıyla hazırlanır.

 Bechamel sauce into the 1/3 shredded old cheddar cheese, or pharmesan cheese, hot pepper powder (in small amounts) should be added to the mixture

Kullanıldığı Yerler: Beyaz etlerin her türü ve sebzelerde kullanılır (Resim.2).

Bunların dışında Beşamel sosun daha başka türeyenleri de var, sizin için bu
kadar örneğin yeterli olacağını düşündük, kendinizi geliştirdikçe diğerlerini de çeşitli
kaynaklardan ve aşçılardan temin edebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder