Translate

26 Ekim 2013 Cumartesi

PÜREE LENTİL soup turkish and english receipt

PÜRELİ MERCİMEK (PÜREE LENTİL)(Püre lenti)
 
MALZEMELER

Ø 50 gr yağ (margarin, tereyağı veya sıvı yağ)(butter,margarine,vegetable oil)
Ø 50 gr Soğan (onion)
Ø 50 gr beyaz mire poix
Ø 2 litre beyaz fond (white found)
Ø 1 orta boy patates ( regular size patatoes)
Ø 200. mercimek (lentil)

Ø Tuz (salt)
Ø Karabiber (blackpeper)
Ø Maydanoz (parsley)
Ø 25 gr tereyağı (butter)
Ø Croutons


Hazırlanışı (how is make it):

Ø Yağ ekleyiniz.
Ø Mire-poix ekleyiniz
Ø Hafif kavurunuz
Ø Doğranmış patatesleri ekleyiniz
Ø Hafif kavurunuz
Ø Fond’unuzu ekleyip karıştırınız.
Ø Kaynamaya bırakınız.
Ø Kaynatma işlemini kısık ateşte bir saat kadar yapınız.
Ø Tuzunu ekleyiniz
Ø Kaynatma işlemine mercimek ve patates pişinceye kadar devam ediniz
Ø Ocaktan alınız, pişen karşımı eziniz
Ø Pişen karşımı süzgeçten geçiriniz veya  blenderde eziniz.
Ø Tekrar ocağa koyunuz, kaynatınız
Ø Baharatlarını ekleyiniz
Ø Kıvamı koyu ise Sıcak fond ekleyiniz
Ø Kıvamı sulu ise Beurre manie veya Roux ekleyiniz.
Ø Bir parça tereyağı ekleyiniz.
Ø Lezzet ve kıvam kontrolü yapınız.
Ø Kurallara uygun olarak servis ediniz.
Ø İstenirse krema veya süt ekleyiniz

POTAGE MINESTRONNE turkish and english receipt

MINESTRONNE ÇORBA (MINESTRON) (POTAGE MINESTRONNE)
Malzemeleri 4 Kişilik (for 4 persons)

Ø 200 g sebze karışımı (havuç, soğan, pırasa, kereviz, lahana)(carrot,onion,leek,cabbage,celery)
Ø 50 g patates (patatoes)
Ø 25 g spagetti (veya ince erişte)
Ø 100 g tomato concasse
Ø 1.5 litre beyaz fond (white found)
Ø 50 g tereyağı (butter)
Ø Adaçayı (sage)
Ø Tuz (salt)
Ø Beyaz biber (white peper)
Ø Maydanoz (parsley)
Ø Kaşar peynir veya permasan peyniri (servis için) (cheddar or parmessan cheese for service)


hazırlanişi (how is make it):

Ø Sebzeleri julienne doğrayınız.
Ø Sebzeleri aynı boy ve kalınlıkta olmasına dikkat ediniz
Ø Kalın dipli çelik tencereyi ocağa koyunuz Tencereye yağı ekleyiniz ve eritiniz
Ø Doğranmış soğanlarınızı ekleyiniz
Ø Hafif kavurunuz ve kesinlikle yakmayınız
Ø Defne yaprağını ekleyiniz, hafif kavurunuz ve kesinlikle yakmayınız
Ø Pişme sırasına göre sebzeleri ekleyiniz.
Ø Havuçları ekleyiniz ve hafif kavurunuz Pırasayı ekleyiniz ve hafif kavurunuz
Ø Kerevizleri ekleyiniz ve hafif kavurunuz.
Ø Julienne doğranmış lahanayı ekleyiniz ve hafif kavururunuz.
Ø Sürekli karıştırınız.
Ø Sebzelerin özelliklerini ve şekillerini bozmadan kavurunuz
Ø Adaçayı ve beyaz biberinizi ekleyiniz.
Ø Fondunuzu ekleyiniz ve kaynatınız
Ø Sebzeler yarım pişince julienne doğranmış patatesleri ekleyiniz ve kaynama başlayıncaya kadar karıştırınız
Ø Spagettileri 2–3 cm boyunda kırınız ve ekleyiniz, kaynayıncaya kadar karıştırınız
Ø Karıştırılmazsa nişastalı besinler dibe çökerek yanar
Ø Tüm sebzeler pişince daha önce hazırlamış olduğunuz domatesleri ekleyiniz. Bir taşım kaynatınız
Ø Beyaz biber ekleyiniz. Tat ve kıvam kontrolü yapınız
Ø Gerekiyorsa tuz ve fond ekleyiniz.
Ø Ocaktan alınız
Ø İçindeki defneyaprağını alınız
Ø Sıcak olarak kâseye veya çorba tabağına alınız.
Ø Üzerine julienne doğranmış kaşar peyniri ve kıyılmış maydanoz ekleyerek servis ediniz

vegetable soup turkish english receipt

SEBZE ÇORBASI 4 KIŞILIK
Malzemeler

Ø 200 g sebze (vegetable)(havuç, kereviz, pırasa, lahana) (carrot,celery,leek,cabbage)
Ø 1 adet soğan (onion)
Ø 40 g yağı (tereyağı veya margarin veya sıvıyağı)( butter,margarine,oil)
Ø 50 g patates (patatoes)
Ø 50 g tomato concasse
Ø 1,5 litre fond

Hazırlanışı (how is make it):

Ø Tencereyi ocağa koyunuz, yağı  ekleyiniz.
Ø Soğanı ekleyiniz ve hafif kavurunuz
Ø Sebzeleri ekleyiniz.
Ø Sebzeleri pişme sırasına göre ekleyiniz (nişastalı sebzeleri daha sonra eklemek üzere muhafaza ediniz.)
Ø Fondunuzu, tuz ve baharatlarınızı ekleyiniz.
Ø Yarı pişiriniz, nişastalı sebzeleri ekleyiniz.
Ø Tat ve kıvam kontrolü yapınız
Ø Nişastalı sebzeleri eklendikten sonra kaynayana kadar karıştırınız.
Ø Tomato concasse ekleyiniz
Ø Sebzelerinizin pişip pişmediğini kontrol ediniz.
Ø Sebzeleriniz pişince sıcak olarak servisini yapınız
Ø Garnitürünü ekleyiniz

creme soups receipt english and turkish

KREMALI ÇORBA (4 KİŞİLİK)
Malzemeler

Ø 200 g beyaz (white) mire poix
Ø 50 g yağ (tereyağı, margarin veya sıvı yağ) (oil,margarine,butter)
Ø 50 g un (powder)
Ø 1 litre beyaz fond (white found)
Ø 1 litre sebze fondu (vegetable found)
Ø Tuz, beyaz biber (salt, white peper)
Ø Liaison
Ø 100 g krema (creme)
Ø 1 yumurta sarısı (egg yolk; only yellow)
Ø Muskat rendesi (grated muscat)

Ø Kremalı Mantar Çorbası (Creme de champignons) hazırlamak için 150 g mantar(mushroom)
Ø Kremalı Tavuk Çorbası (Creme De Volaille) hazırlamak için 200 g tavuk göğüs eti (chicken chest)

hazırlanışı (how is make it):

   Yağı tencereye koyunuz. Elenmiş unuekleyiniz. Renklenmeden kavurunuz
Ø Beyaz roux hazırlayınız
Ø Mire- poix’ i ekleyiniz. Çok az kavurunuz
Ø Beyaz soğuk fondu ekleyiniz. Kaynayıncaya kadar karıştırınız.
Ø Soğuk olmazsa un topaklanır
Ø Önceden haşladığımız garnitürün haşlama suyundan ekleyebilirsiniz.
Ø Kısık ateşte 30 dk. kaynatınız.
Ø Kaynayınca ocağı kısınız. Kısık ateşte
kaynatmazsanız suyu çabuk buharlaşır
Ø Tel süzgeçten süzünüz Ø Sebzeleri ezmeyiniz.
Ø Tat kontrolü yapınız Ø Gerekiyorsa tuz ekleyebilirsiniz
Ø Garnitürünü (tavuk, mantar vb.) çorbaya ölçülü olarak ekleyerek kaynatınız.
Ø Çorbanın kıvamına göre miktarını ayarlayınız,
Ø Beyaz biber ekleyiniz
Ø Liaison hazırlayarak ekleyiniz.
Ø Liaison alıştırarak ekleyiniz; önce çorbadan bir-iki kaşık ekleyerek Liaison’un sıcaklığını çorbanın sıcaklığına yakınlaştırın. Aksi halde kesilir.
Ø Karıştırınız, kaynamadan ocaktan alınız
Ø Kaynatmamaya özen gösteriniz. Kaynarsa yumurta ve krema kesilir
Ø Tat kontrolü yapınız
Ø Servise sıcak olarak çıkarınız

BALIK POCHE suyu (fish poche water)

BALIK POCHE SUYU :( 2.5 litrelik ) Ölçüler:
 2 litre su(water)
 250 gr.beyaz sarap (wine)
 250 gr. sirke ( vinegar)
 30 gr. tuz (salt)
 50 gr. mire poix pırasa (leek)
 250 gr. mire poix soğan (onion)
 200 gr. mire poix havuç (carrot)
 1-2 dal maydanoz (parsley)
 1 defne yaprağı (bay leaf)
 1/6 çay kaĢığı kekik (thyme)
 5-6 karabiber ilavesiyle hazırlanır (blackpeper)