Translate

çorbalar pilavlar

Bouille boisse -Fransız balık çorbası-10 kişilik

Malzemeler

· 1 adet kırlangıç balığı
· 1 kg levrek veya mercan balığı
· 3 lt su
· 3 adet defne yaprağı
· 6 adet soğan (3 adedi ince kıyılmış)
· 75 g margarin
· 7-8 diş dövülmüş sarımsak
· 2 çorba kaşığı un
· 300 g havuç (jülienne doğranmış)
· 300 g pırasa (jülienne doğranmış)
· 2 adet çuşka biberi (jülienne doğranmış)
· 300 g mantar (dörde bölünmüş)
· 2 g safran
· 400 g karides (ayıklanmış)
· 30 adet iç midye (haşlanmış)

Hazırlanışı
 

   Balıkları su, defne yaprağı ve 3 bütün soğan ile 10-12 dakika ağır ateşte pişirin.

   Balıkların derilerini ve kılçıklarını ayırın, bir kapta bekletin. Balık suyunu bir
tencereye süzün.

   Margarini ayrı bir tencerede kızdırın. Kalan soğanları, sarımsaklı çeşniyi ve unu
katarak beraberce kavurun.

   Havucu, pırasayı ve çuşka biberini ekleyip biraz daha kavurun ve biraz pişmesini
sağlayın.

   Balık suyunu, tuzu ve mantarı ekleyip 5-7 dakika ağır ateşte pişirmeye devam edin.

   Balık etini düzgün parçalara bölün, balıkları safran, karides ve midye ile birlikte
çorbaya katıp 5-7 dakika daha pişirin. Baharatını kontrol edip servis yapın.

   Not: Bu çorba sarımsaklı tost melba ile de servis yapılabilir.

KARİDESLİ RİSOTTO 
Malzemeler :

6 yemek kaşığı zeytinyağı
5 diş kıyılmış sarımsak
24 iri ayıklanmış karides,
1 kıyılmış soğan
1 ince doğranmış pırasa,
2 su bardağı pirinç
1/2 bardak beyaz şarap
4 bardak kaynatılmış tavuk suyu
10 soyulmuş ve doğranmış olgun domates,
4 yemek kaşığı tereyağı
1/4 kıyılmış maydanoz
2 yemek kaşığı kekik
1/2 bardak parmesan peyniri

 

İşlem Basamakları:
 

 Geniş bir tencerede 2 yemek kaşığı zeytinyağını, orta ateşte kızdırınız.
 Sarımsağı, rengi dönene kadar kavurunuz.
 Karidesleri ekleyin ve renkleri pembeleşene kadar sote ediniz.
 Ateşten alınız.
 Bir başka tencerede 4 yemek kaşığı zeytinyağını orta ateşte kızdırınız.
 Soğan ve pırasayı kavurun. Pirinci ekleyip 3 dakika pişiriniz.
 Şarabı azar azar ilave ediniz.
 Pilav suyunu çekince tavuk suyunu yarımşar bardaklık dozlar halinde katın ve
sürekli karıştırınız.

 Dördüncü eklemeden sonra, pirincin durumuna göre ekleyeceğiniz dozu
ayarlayınız.

 Pirinçler, çiğnenecek kadar yumuşak, dişe gelecek kadar diri olmalıdır.
 Pirinçler kıvama geldiğinde karides ve domatesleri ilave ediniz.
 Suyunu çekinceye kadar pişirmeye devam edin. Ateşten alıp tereyağı, maydanoz
ve kekiği ekleyiniz.

 Tuz ve biberle tatlandırıp sıcakken servis yapınız.
 
Not:Taze karides kullanıyorsanız, karideslerin kabuklarını tavuk su yunda
kaynatıp daha yoğun bir aroma elde edebilirsiniz. Ancak kabukların yemeğe
kaçmamasına dikkat! ediniz

1 yorum:

  1. karidesli risotto mutlaka denemenizi tavsiye edebileceğim bir lezzettir

    YanıtlaSil