Demi Glace Sauce Hazırlama
MALZEMELER (5 litre sos için)
4-5 kg kırılmış süt dana kemikleri,
250-300 g mire poix
(Eşit miktarda havuç, kereviz, soğan, pırasa)
1 adet defne yaprağı,
½ çay kaşığı kekik,
100- 150 g sıvı
yağ, 1
00 g domates salçası
500-600 g beyaz veya kırmızı şarap,
10 litre Kahverengi
fond.
3 yemek kaşığı (150 g) un,
1 yemek kaşığı tuz,
5-6 tane
karabiber kırılmış
HAZIRLANIŞI
Kırılmış dana kemikleri kalın dipli tencerede ocak üzerinde
kavrulur
(Tepsiyle fırınlanarakta kavrulabilir) Mire poix (eşit miktarda havuç, kereviz,
soğan, pırasa), defne yaprağı kekik, (istenirse mercan köşk otu ve biberiye) eklenir ve
kavurmaya devam edilir
Sebzeler
kahverengileşince domates salçası eklenir ve 10-12 dk kadar kavrulur. Şarabın 300 gramı (yarısı) eklenir ve suyu çekilene kadar
kaynatılır. Şarap kadar fond eklenir ve suyu çekilene kadar kaynatılır.
Şarabın geri kalanı eklenir, çektirilir. Bu işlem 3-4 seferde
yapılabilir.Bu işlem sosa renk, koku, lezzet ve parlaklık kazandırır. Ayrıca un ve yağ kavrularak
kahverengi meyane (roux) hazırlanır
Karabiber eklenir.
Karışım oda sıcaklığına getirilir. Kaynamakta olansosa ilave edilir. Soğuk fond eklenir,
kaynayıncaya kadar karıştırılır. Karabiber ve tuz eklenir. Ocak kısılır ve sos yarıya ininceye kadar ağır ateşte
kaynatılır (Ara sıra karıştırılır.) Üzerindeki yağı ve
kefi ara sıra alınır. Hiç yağ kalmamalıdır. İnce mutfak bezinden süzülür. Lezzet kontrolü yapılır. Daha küçük saklama kaplarına
bölünür. Hızla soğutulur, buz dolabı veya derin dondurucuda
saklanır
Demi glace sauce
türeyenlerinin hazırlanmasında ve braisé usulü pişen
yemeklerde kullanılır
Sauce Châteaubriand (sos şatobiryan)
ÖLÇÜ (1 litre)
50 g arpacık soğan,
6-7 yemek kaşığı (50 g) temizlenmiş ve
doğranmış mantar
200 ml sek beyaz şarap,
2 adet defne yaprağı,
Tane karabiber
(taze çekilmiş)
Tuz,
1 lt sauce demi glace (veya koyulaştırılmış et suyuda
olabilir)
100g metrdotel tereyağı,
1 çay kaşığı ince kıyılmış tarhun
otu,
1 dal taze fesleğen
HAZIRLANIŞI
Derin bir tavaya; beyaz şarabı ,
ince kıyılmış arpacık soğanı ve taze fesleğeni koyup 2/3 ü kalıncaya kadar
çektiriniz.
Sauce demi glace (veya koyulaştırılmış et suyunu) ekleyiniz.
Kısık ateşte kıvamı koyulaşıncaya kadar pişirin. Oluşan kefi alınız.
İnce süzgeçten geçirip süzünüz. Tekrar ocağa alın, metrdotel
tereyağını katıp karıştırın, tuz ve
karabiberini ekleyip kontrol ediniz. Tarhun otunu katarak
sosu tamamlayınız.
Kullanıldığı yerler: Izgara bonfilenin yanında servis edilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder