Baklava hamurunun hazırlanması ve
açılması:
Burada tarifleri verilen tatlıların hepsi yufka esaslıdır.
Baklava ve benzeri yufka esaslı tatlıların yapımında en önemli husus, hamurun
hazırlanması ve açılmasıdır.
Yufka ne kadar ince açılırsa, baklava damağa o kadar hoş
gelir. Evlerde yapılan baklavalarda yufkaların sigara kâğıdı inceliğinde
açılması idealdir.
Üst üste 8-10 yufka açılabilir. Ancak, yufkaların birbirine
yapışmaması için, aralarına nişasta serpmek gerekir. Nişasta miktarı iyi
ayarlanmalıdır. Fazla nişasta, hamuru kurutur. Yufkalar oklavaya ilk kez
sarılırken bolca nişastalanmalıdır. Daha sonraki sarışlarda, çok az nişasta ile
yetinilmelidir.
Yufkaların aynı incelikte olması için, hepsini birden
oklavaya sarıp açarken, arada bir alt ve ortadakilerini üste çıkarmak gerekir.
Aksi halde, en üstteki yufka en ince, en alttaki yufka en kalın olur.
Tariflerin hepsinde hamur hazırlama ve açma işlemi aynıdır.
Gereksiz tekrarlardan kaçınmak için, bu işlemler aşağıda bir kez
anlatılacaktır.
Ölçüler 40 cm. çapında yuvarlak tepsi veya 35x45 cm.
dikdörtgen tepsiye göredir. Bu da, yaklaşık 20-25 kişilik demektir.
Baklava dough preparation and opening:
Here's all the desserts recipes, pastry. Baklava Phyllo Dough-based desserts and so on the most important issue in the preparation of the dough and the NV.
How thin pastry, baklava palate is so nice. It is ideal to spoil the opening of non-paper-thin made into homes.
Top 8-10 soft. However, in order not to spoil the starch to each other. The amount of starch should be good. More starch, pulp dries. Pastries for the first time, hugging lots of starch should be added. Later, with very little starch
To
be in the same fine pastries, open to all and, in the meantime a need
to translate, otherwise, the topmost to the bottommost pastry pastry is
thin, thick.
All of the recipes the dough preparation and operation are the same. In order to avoid unnecessary repetition, these procedures will be explained once below.
Measures 40 cm. diameter round tray or 35 x 45 cm. relative to a rectangular baking pan. This means that about 20-25 people.
Hamurun
hazırlanması:
Mermer mutfak tezgâhı veya pürüzsüz tahta masa üzerine 800
gr. ekstra unu tepeleme döküp ortasını havuz gibi açın. İçine 300 gr. (yaklaşık
1.5 su bardağı) su, 15 gr. tuz ve 3 adet yumurtayı koyun; karışımı içten dışa
doğru yoğurarak hamur tutun.
Hamur sert gelirse, biraz daha su katılarak
yumuşatılabilir,fakat sert hamurun baklavası daha makbuldür biraz açımda
zorlanırsınız fakat daha gevrek ve lezzetli olur. Yoğurma sırasında arada bir
elinizi ıslatarak hamurun kurumasına meydan vermeyin.
Ellerinizin içi ile hamuru bir ileri bir geri bastırarak
yayın; yaklaşık 50-60 cm. boyunda uzunca ovale yakın bir şekle sokun.
Hamuru iki ucundan içe doğru katlayın; üzerini nemli bir bez
ile kapatıp 15 dakika kadar dinlendirin.
Dinlendirdiğiniz hamuru, iki elinizin avuç içleri ile,
sürekli uzunlamasına, çok kuvveti ve hızlı olarak bastıra bastıra yoğurup
tekrar aynı şekilde katlayın; nemli bez altında 15 dakika kadar daha dinlenmeye
bırakın.
İki kez daha bu işlemi tekrarladıktan sonra, hamuru
yuvarlaya yuvarlaya düzgün, ince uzun bir silindir şekline sokup bıçak ile
ikişer parmak boyunda 15-20 eşit parça halinde kesinyaklaşık 50-55gr.
Hamurun açılması:
Bundan sonraki aşamalarda, yani hamur açma işlemlerinde size
buğday nişastası gerekecek. 400 gr. nişasta yeterlidir.
Kesik kısımları alt ve üste getirerek, hamur parçalarını
hafifçe nişastalayın. Sonra tezgâhtan kaldırmadan iki avucunuzun içi ile okşar
gibi hafifçe yuvarlayıp bolca nişasta serpin.
Hamurlar ikişer ikişer üst üste koyup avuçlarınızın içi ile
bastırın; alttaki hamuru üste çıkarıp tekrar bastırın.
Hepsini bastırdıktan sonra, hamurların kenarlarındaki
nişastaları fırça ile süpürür üzerilerine nemli kalınca bir bez kapatın.
20 dakika kadar daha dinlendirdiğiniz hamurları, merdane
ile, teker teker, sürekli kenarlara bastırarak, 20 cm. çapında açın.
Açtığınız hamurları, üzerine nişasta serpip 8-10’ar
istifleyin. Kenarlarındaki nişastaları fırça ile alıp hamurların üzerine yine
nemli bir bez örtün. Hamurlar bu kez 45 dakika kadar dinlenecek.
Dinlenen hamurların her birini tezgâhın üzerine alıp nişasta
serptikten sonra avuçlarınızın içi ile kenarlarına bastıra bastıra
yassılaştırın. Daha sonra merdane ile, yine kenarlara bastırarak 60 cm. çapında
açın.
Hazırlanan yufkaları teker teker oklavaya sarın. Bu ilk
sarma sırasında yufkaların arasına bolca nişasta serpmeyi ihmal etmeyin.
Oklavayı iki kenarından çok sıkı tutup kuvvetlice ileri-geri
silindir gibi yuvarlayın.
Yufkaları tezgâhın üstüne teker teker serin; bu arada
yufkaların üzerine püskürtürcesine nişasta serpin.
Sonra yufkaların hepsini birden oklavaya sarın; yine
oklavayı kuvvetlice ileri-geri yuvarlayıp yufkaları büyütmeye çalışın.
Yufkaların hepsini birden oklavaya sarıp yuvarlama ve
aralarına püskürtürcesine nişasta serpip teker teker tezgâha serme işlemini iki
kez daha tekrarlayın. Her sarışta en alttaki üç yufkayı en üste getirerek
yufkaların hepsinin aynı incelikte olmasını sağlayın.
Böylece yaklaşık 80-90 cm. çapında sigara kâğıdı inceliğinde
yufkalar elde edebilirseniz, damağa hoş gelecek bir baklava için en önemli
malzemeyi hazırlamış olursunuz.
Cevizli baklava ve Fıstıklı baklava:
Malzemesi:
Hazırlanmış olan yufkalar,
300 gr. öğütülmüş ceviz içi,veya fıstık içi 350 gr.
500 gr. erimiş tereyağı (el yakmayacak sıcaklıkta).
Şerbet için
1200 gr. toz şeker,
800 gr. su,
Yarım limonun suyu.
Yapılışı:
Hazırlanmış yufkaları tezgâha üst üste serin. Bunun tam
ortasına tepsinizi kalıp gibi kapatın. Tepsinin dışında kalan kısımları kesip
iki el büyüklüğünde parçalara ayırın.
Tepsi boyutunda kesilmiş yufkaları ince oklavaya tek tek
sarın.
Tepsinin içini hafif yağlayın. Tabanına oklavaya sarılmış
yufkaların iki tanesini düzgünce serin. Sonra kesilen kenar yufkaların
yarısını, tepsinin içini tamamen kaplayacak şekilde kat kat atın.
Bu yufka katlarının üzerine öğütülmüş ceviz içini veya
fıstık içini serpin. Kalan kenar yufkaları da, cevizin veya fıstığın üzerine
aynı şekilde kat kat atın.
Daha sonra oklavaya sarılı diğer yufkaları, tek tek,
aralarına ılık yağ serpiştirerek tepsiye çarşaf gibi üst üste döşeyin.
Tepsinin dışına taşan yufkaların kenarlarını bıçak ile
düzeltin. Yufkaların yüzeyini bozmamaya dikkat ederek,çok keskin bir bıçak ile,
baklavayı dilimleyin.
Erimiş yağı, tepside kuru yer kalmayacak şekilde gezdirerek
dökün.
Tepsiyi 200 derecedeki fırına sürün; 45 dakika kadar
pişirin. Fırından çıkarınca, soğutmadan hazırladığınız şerbeti verin. Şerbeti
çekmesini ve soğumasını bekleyin.
Not: Ceviz yerine harç olarak aynı miktarda öğütülmüş
antepfıstığı içi kullanırsanız, fıstıklı baklava yapmış olursunuz.
Kaymaklı baklava :
Hazırlanmış olan yufkalar,
500 gr. erimiş tereyağı (el yakmayacak sıcaklıkta).
*Kaymak için
500 gr. süt,
100 gr. irmik.
Şerbet için
1200 gr. toz şeker,
800 gr. su,
Yarım limonun suyu.
*Kaymağın
hazırlanışı:
Sütü bir tencerede kaynatın. Kaynama başlayınca irmiği sütün
içine yavaş yavaş dökerek, çırpma teli ile karıştırın. Kısık ateşte karışım
katılaşana kadar karıştırarak kaynatın. Katılaştıktan sonra ocaktan alıp
soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra kaymağın üzerindeki kuruyan tabakayı alın.
Alttaki yumuşak kısmı çırpma teli ile karıştırarak biraz cıvıtın.
Yapılışı:
Tezgâha üst üste sereceğiniz yufkaların ortasına tepsinizi
kalıp gibi kapatın. Dışta kalan kısımları kesip iki el büyüklüğünde parçalar
ayırın. Tepsi boyutundaki yufkaları ince oklavaya tek tek sarın.
Tepsinin içini hafif yağlayın. Tabanına oklavadaki
yufkaların ikisini düzgünce serin. Sonra kesilen kenar yufkaların yarısını,
tepsiyi kaplayacak şekilde kat kat atın. Üzerine hafif yağ serpin. Yağ
donduktan sonra, cıvık kaymağı tepsinin içine koyup bir bıçak ile, her tarafa
yayın. Kalan kenar yufkaları, kaymağın üzerine atın.
Daha sonra oklavaya sarılı diğer yufkaları, tek tek,
aralarına ılık yağ serpiştirerek tepsiye çarşaf gibi üst üste döşeyin.
Tepsinin kenarlarını bıçak ile düzeltin. Yufkaların yüzeyini
bozmadan, baklavayı dilimleyin. Erimiş yağı, tepside kuru yer kalmayacak
şekilde gezdirerek dökün.
Tepsiyi 200 derecedeki fırına sürün; 45 dakika kadar
pişirin. Fırından çıkarınca, soğutmadan hazırladığınız şerbeti verin. Şerbeti
çekmesini ve soğumasını bekleyin.
Fıstıklı Kuru baklava :
Malzemesi:
Hazırlanmış olan yufkalar,
400 gr. öğütülmüş antepfıstığı içi,
500 gr. erimiş tereyağı (el yakmayacak sıcaklıkta).
Şerbet için
1400 gr. toz şeker,
600 gr. su.
Yapılışı:
Hazırlanmış yufkaları tezgâha üst üste serin. Bunun tam
ortasına tepsinizi kalıp gibi kapatın. Tepsinin dışında kalan kısımları kesip
iki el büyüklüğünde parçalara ayırın.
Tepsi boyutunda kesilmiş yufkaları ince oklavaya tek tek
sarın.
Tepsinin içini hafif yağlayın. Tabanına oklavaya sarılmış
yufkaların iki tanesini düzgünce serin. Sonra kesilen kenar yufkaların
yarısını, tepsinin içini tamamen kaplayacak şekilde kat kat atın.
Bu yufka katlarının üzerine öğütülmüş fıstık içini serpin.
Kalan kenar yufkaları da, fıstığın üzerine aynı şekilde kat kat atın.
Daha sonra oklavaya sarılı diğer yufkaları, tek tek,
aralarına ılık yağ serpiştirerek tepsiye çarşaf gibi üst üste döşeyin.
Tepsinin dışına taşan yufkaların kenarlarını bıçak ile
düzeltin. Yufkaların yüzeyini bozmamaya dikkat ederek, keskin bir bıçak ile,
baklavayı dilimleyin.
Erimiş yağı, tepside kuru yer kalmayacak şekilde gezdirerek
dökün.
Tepsiyi 200 derecedeki fırına sürün; 45 dakika kadar
pişirin. Fırından çıkarınca, soğutmadan hazırladığınız şerbeti verin. Şerbeti
çekmesini ve soğumasını bekleyin.
Çikolatalı baklava :
Hamuruna kakao da katılarak hazırlanmış yufkalar,
300 gr. öğütülmüş antepfıstığı içi,
500 gr. erimiş tereyağı ( el yakmayacak sıcaklıkta).
Şerbet için
1200 gr. toz şeker,
800 gr. su,
Yarım limonun suyu.
Yapılışı:
Hazırlanmış yufkaları tezgâha üst üste serin. Bunun tam
ortasına tepsinizi kalıp gibi kapatın. Tepsinin dışında kalan kısımları kesip
iki el büyüklüğünde parçalara ayırın.
Tepsi boyutunda kesilmiş yufkaları ince oklavaya tek tek
sarın.
Tepsinin içini hafif yağlayın. Tabanına oklavaya sarılmış
yufkaların iki tanesini düzgünce serin. Sonra kesilen kenar yufkaların
yarısını, tepsinin içini tamamen kaplayacak şekilde kat kat atın.
Bu yufka katlarının üzerine öğütülmüş fıstık veya ceviz
içini serpin. Kalan kenar yufkaları da, ceviz veya fıstığın üzerine aynı
şekilde kat kat atın.
Daha sonra oklavaya sarılı diğer yufkaları, tek tek,
aralarına ılık yağ serpiştirerek tepsiye çarşaf gibi üst üste döşeyin.
Tepsinin dışına taşan yufkaların kenarlarını bıçak ile
düzeltin. Yufkaların kenarlarını bıçak ile düzeltin. Yufkaların yüzeyini
bozmamaya dikkat ederek, keskin bir bıçak ile, baklavayı dilimleyin.
Erimiş yağı, tepside kuru yer kalmayacak şekilde gezdirerek
dökün. Tepsiyi 200 derecedeki fırına sürün; 45 dakika kadar pişirin. Fırından
çıkarınca, soğutmadan hazırladığınız şerbeti verin. Şerbeti çekmesini ve
soğumasını bekleyin.
Dilerseniz, şerbeti verdikten sonra baklavanın üzerine çok
hafif çikolata sosu dökebilirsiniz. Fazla olursa baklavayı ağırlaştırır.
Ev baklavası :
Malzemesi:
Hazırlanmış olan yufkalar,
500 gr. öğütülmüş ceviz içi,
500 gr. erimiş tereyağı (el yakmayacak sıcaklıkta).
Şerbet için
1 kg. toz şeker,
1000 gr. su,
Yarım limonun suyu.
Yapılışı:
Hazırlanmış yufkaları tezgâha üst üste serin. Bunun tam
ortasına tepsinizi kalıp gibi kapatın. Tepsinin dışında kalan kısımları kesip
iki el büyüklüğünde parçalara ayırın.
Tepsi boyutunda kesilmiş yufkaları ince oklavaya tek tek
sarın.
Tepsi içini hafif yağlayın. Tabanına oklavaya sarılmış
yufkaların iki tanesini düzgünce serin. Sonra kesilen kenar yufkalardan, üç kat
oluşturacak kadar, tepsinin içini tamamen kaplayacak şekilde atın.
Bu yufka katlarının üzerine ceviz içini serpin. Kenar
yufkalardan üç kat daha atın. Üzerine yine ceviz içi serpin. Bu işlemi iki kez
daha tekrarlayın.
Daha sonra oklavaya sarılı diğer yufkaları, tek tek,
aralarına ılık yağ serpiştirerek ve her katın arasına ( son üç kat hariç) ceviz
içi serperek, tepsiye çarşaf gibi üst üste döşeyin.
Tepsinin dışına taşan yufkaların kenarlarını bıçak ile
düzeltin. Yufkaların yüzeyini bozmamaya dikkat ederek, keskin bir bıçak ile,
baklavayı dilimleyin.
Erimiş yağı, tepside kuru yer kalmayacak şekilde gezdirerek
dökün.
Tepsiyi 200 derecedeki fırına sürün; 40-45 dakika kadar
pişirin. Fırından çıkarınca, soğutmadan hazırladığınız şerbeti verin. Şerbeti
çekmesini ve soğumasını bekleyin.
Şöbiyet :
Malzemesi:
400 gr. öğütülmüş antepfıstığı içi,
500 gr. erimiş tereyağı (el yakmayacak sıcaklıkta),
Kaymak için
500 gr. süt,
100 gr. irmik.
Şerbet için
1200 gr. toz şeker,
800 gr. su,
Yarım limonun suyu.
Kaymağın hazırlanışı
Sütü bir tencerede kaynatın. Kaynama başlayınca irmiği sütün
içine yavaş yavaş dökerek, çırpma teli ile karıştırarak kaynatın. Katılaştıktan
sonra ocaktan alıp soğumaya bırakın.
Yapılışı:
Hazırlanmış yufkaların 10 tanesini tezgâha üst üste serin.
Bunları 7x7 cm’lik kare parçalar şeklinde kesin.
Kesilen parçaların ortasına 1 tatlı kaşığı kaymak, 1 tatlı
kaşığı da fıstık içi koyun.
Parçaları, karşılıklı köşelerinden üçgen şeklinde katlayın.
Katladığınız parçaları tepsiye dizin. Her parça, önceki
parçanın ucu üstüne gelecek.
Tepsi dolduktan sonra, erimiş yağı, kuru yer kalmayacak
şekilde gezdirerek üzerine dökün.
Tepsiyi 210 derecedeki fırına sürün; 20 dakika kadar pişirip
çıkarın. Yağını bir kaba süzdükten sonra, tekrar fırına verin; 15 dakika daha
pişirin.
Fırından çıkarınca, soğutmadan hazırladığınız şerbeti verin.
Şerbeti çekmesini ve soğumasını bekleyin.
Sütlü Nuriye
:
Hazırlanmış olan yufkalar,
300 gr. öğütülmüş fındık içi,
500 gr. erimiş tereyağı (el yakmayacak sıcaklıkta),
500 gr. süt.
Şerbet için
1200 gr. toz şeker,
700 gr. su,
Yarım limonun suyu.
Yapılışı:
Hazırlanmış yufkaları tezgâha üst üste serin. Bunun tam
ortasına tepsinizi kalıp gibi kapatın. Tepsinin dışında kalan kısımları kesip
iki el büyüklüğünde parçalara ayırın.
Tepsi boyutunda kesilmiş yufkaları ince oklavaya tek tek
sarın.
Tepsinin içini hafif yağlayın. Tabanına oklavaya sarılmış
yufkaların iki tanesini düzgünce serin. Sonra kesilen kenar yufkaların
yarısını, tepsinin içini tamamen kaplayacak şekilde kat kat atın.
Bu yufka katlarının üzerine fındık içini serpin. Kalan kenar
yufkaları da, fındığın üzerine aynı şekilde kat kat atın.
Daha sonra oklavaya sarılı diğer yufkaları, tek tek,
aralarına ılık yağ serpiştirerek tepsiye çarşaf gibi üst üste döşeyin.
Tepsinin dışına taşan yufkaların kenarlarını bıçak ile
düzeltin. Yufkaların kenarlarını bıçak ile düzeltin. Yufkaların yüzeyini
bozmamaya dikkat ederek, keskin bir bıçak ile dilimleyin.
Erimiş yağı, tepside kuru yer kalmayacak şekilde gezdirerek
dökün.
Tepsiyi 200 derecedeki fırına sürün; 30 dakika kadar
pişirin. Fırından çıkarınca, yarım kilo sıcak şerbet ile yarım kilo soğuk sütü
ayrı bir kapta karıştırıp üzerine dökün. Kalan şerbeti de gezdirerek dökün.
Şerbeti çekmesini ve soğumasını bekleyin.
Fıstıklı saray sarması
Hazırlanmış olan yufkalar,
600 gr. öğütülmüş antepfıstığı içi,
400 gr. erimiş tereyağı (el yakmayacak sıcaklıkta).
Şerbet için
1100 gr. toz şeker,
800 gr. su,
Yarım limonun suyu
Yapılışı:
Hazırlanmış yufkaları tezgâha üst üste serin; tam ortasından
enine keserek iki parçaya bölün. İki parça yufka istifini üst üste koyup 30x30
cm.’lik kare şeklinde kesin.
İnce oklavayı yufkaların uç tarafına koyun; dört kat
yufkanın ucunu oklavanın üzerinden iki parmak kadar aşırtın. Yufkanın üzerine
fıstık serpin; sonra dört kat yufkayı oklavaya rulo gibi sarın. Oklavayı tekrar
yufka istifinin ucuna koyup bir kat daha yufka sarın.
Oklavanın iki ucundan hafifçe bastırıp ruloyu sıkıştırın.
Sonra yufka rulosunu iki tarafından hafifçe büzüştürüp tezgâh üzerine sıyırarak
oklavadan çıkarın. Aynı işlemi, yufkalar bitene kadar tekrarlayın.
Rulo haline getirdiğiniz yufkaları, tezgâh üstünde, bıçak
ile, birer santimetre boyunda dilimleyin.
Dilimleri, kesik taraflar yukarı bakacak şekilde tepsiye
dizin. Tepsi içine girebilecek başka bir düz tepsi ile hafifçe bastırarak
dilimleri yassılaştırın.
Erimiş yağı, tepside kuru yer kalmayacak şekilde gezdirerek
dökün.
Tepsiyi 190 derecedeki fırına sürün; 20 dakika kadar pişirip
çıkarın. Yağını bir kaba süzdükten sonra, tekrar fırına verin, 20 dakika daha
pişirin.
Fırından çıkarınca, yağı tamamen süzüp, soğutmadan
hazırladığınız şerbeti verin. Şerbeti çekmesini ve soğumasını bekleyin.
Fıstıklı Sarma:
Malzemesi:
Hazırlanmış olan yufkalar,
1 kg. öğütülmüş antepfıstığı içi,
300 gr. erimiş tereyağı (el yakmayacak sıcaklıkta).
Şerbet için
1200 gr. toz şeker,
800 gr. su,
Yarım limonun suyu.
Yapılışı:
Hazırlanmış yufkaları tezgâha üst üste serin; tam ortasından
enine keserek iki parçaya bölün. İki parça yufka istifini üst üste koyun. Dikdörtgen
bir tepsinin uzun kenarını ölçü alıp yufkaların iki yanından fazla kısımları
kesip ayırın.
İnce oklavayı bir yufkanın ucuna koyun. Yufkanın üzerine
fıstık serpin; sonra yufkayı oklavaya rulo gibi sarın. Tezgâhtan kaldırmadan
yufka rulosunu iki ucundan hafifçe büzüştürüp bir daha yuvarlayın. Sonra
tepsinin içine enlemesine oklavadan sıyırın. Bu işlemi tepsi dolana kadar
tekrarlayın.
Tepsiye dizilen ruloları dilimledikten sonra, erimiş yağdan,
kuru yer kalmayacak şekilde serpiştirin.
Tepsiyi, kasap kâğıdı * ile örtüp 150 derecedeki fırına
sürün; 20 dakika kadar pişirdikten sonra çıkarıp soğutmadan hazırladığınız
şerbeti verin. Şerbeti çekmesini ve soğumasını bekleyin.
* Fıstıklı Sarmanın özelliği, yaprak sarması gibi yeşil
görünmesidir. Kasap kağıdı, tatlının fırında kızarmayıp bu özelliğini
koruyabilmesi için kullanılmaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder